My Ears' Candy

Get The Latest Update From Me..!!

Thursday, November 12, 2015

Long Time No See

Assalamualaikum...

Apa khabar semua??? Lama gila tak update.. hampir terlupa ada blog. Huhuhu.. Life got a bit haywire due to kerja bertimbun kat office and masalah kesihatan juga. Anyhow thank u so much aku nak ucapkan kepada semua yang masih sudi singgah kat blog ni and tinggalkan komen-komen manis. In Sya Allah akan aku balas kunjugan kalian yang sangat sweet itu :-)

I know i'm supposed to update pasal jalan-jalan cari pasal kat Bangkok, but sebab dah lama tak update maka mulakan dulu lah dengan sedikit kata-kata hebat dan menarik dari Ustaz Badlishah. Next entry i'll continue tentang my pertemuan dengan my love ok.. Ahaksssss

Kata-kata ni forwarded by seorang sahabat yang sangat sweet orangnya.. Kak Qat. Kenal sebab sama-sama join Shaklee :-)

Ini petikan kata-kata ceramah tentang Israk Mikraj oleh Ustaz Badlishah.

"Israk Mikraj adalah manifestasi perjalanan kita menuju Allah. Kita nak menuju Allah kena cuci hati dulu (sebab hati Nabi SAW dicuci oleh malaikat Jibrail dan Mikail sebelum Israk Mikraj kan.. dicuci dari perkara tak elok dan diletakkan hikmah).

Bersihkan hati kerana hati adalah raja. Tuhan tak pandang paras rupa kita, Tuhan tak pandang berapa panjang janggut kita, Tuhan tak pandang berapa besar serban kita.. yang Tuhan pandang hati. Hati ni, kata ulamak tasawwuf (ahli sufi khususnya), hati ni raja kita. Kalau hati elok, seluruh badan elok. Kalau hati tak sihat, seluruh badan tak sihat.

Ada orang rumah besar bertingkat-tingkat, duitnya tebal berlipat-lipat, keretanya susun berkilat-kilat, isterinya pun cantik memikat, kadang-kadang jumlahnya empat, tapi.... rumahtangga hari-hari kiamat.
Ada orang sekadar duduk di kawasan setinggan, pakai kereta antik jenama wak segan, tapi ma sya Allah, anaknya ada 9, itu pun sambil-sambilan.

Jaga hati, jom operate dada kita. Bersihkan dengan zikir sebab kita nak menuju kepada Allah, ini (hati) tempat pandangan Allah, banyakkan berzikir, kurangkan hasad dengki kepada orang lain."

Begitu indah kata-kata Ustaz Badlishah ni kan !!! Sangat menusuk kalbu jiwa dan raga. Sebab tu lah aku nak share dengan semua orang supaya setiap orang pun akan dapat kebahagiaan dunia dan akhirat. Jom sama-sama berdoa.

Kalau sayangkan seseorang haruslah doakan segala kebaikan untuknya kan. Biar sama-sama masuk syurga. Amin...

Kalau sakit hati kat seseorang pun, doakan juga segala kebaikan baginya walaupun dalam hati menyampah nak mampus dengan dia.. Hahaha.. Mudah-mudahan Allah makbul doa kita dan jadikan kita semua bersahabat kerana Allah.

Ok, sampai sini dulu. Selamat beramal :-)

Terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi baca and singgah kat sini ^_^


Wednesday, August 26, 2015

Rahsia Kelihatan Seperti Umur 25 Tahun Pada Usia 50 Tahun


Assalamualaikum....

KLIK DI SINI UNTUK PEMBELIAN :-)

Hari ni nak cerita tentang suplemen terhebat keluaran shaklee.. In Sha Allah. Nama dia VIVIX. Kalau sebut jer vivix, perkataan sinonim dengannya ialah antioksidan terhebat dan anti-penuaan terunggul. Haaa gitewww!! Ini over claim bukan sebarang over tau. Tapi adalah fakta ^_^

Ok, mari kita berkenal kenalan dengan cik VIVIX yang hebat ini :-)



Vivix merupakan satu-satunya supplement shaklee dalam bentuk cecair. Ramuan utama vivix ni terdiri dari 4 jenis tumbuhan yang kaya dengan resveratrol. Apa benda pula resveratrol tu kan??? Berbelit lidah makcik nak menyebutnya. Hehe. Ia merupakan komponen dalam tumbuhan yang kaya dengan kandungan antioksidan. Resveratrol ini dapat memperbaiki sel-sel dalam tubuh yang rosak akibat radikal bebas. Ia juga dapat melindungi sel-sel dalam tubuh dan mencegah dari terus rosak akibat radikal bebas dengan cara mengurangkan kandungan radikal bebas dalam tubuh. Sumber utama resveratrol boleh didapati dari kulit anggur merah dan buah-buahan beri.

Kelebihan resveratrol ini sangatlah banyak. Bukti jelas boleh dilihat kepada graf tahap kesihatan penduduk Perancis. Kenapa??? Kerana satu kajian menunjukkan terlalu sedikit daripada jumlah penduduk Perancis yang mengalami masalah penyakit kardiovaskular, fenomena ini dinamakan French Paradox. Bukan macam kat Malaysia ni dek non oi, penyakit kardiovaskular pembunuh nombor satu. Nauzubillahi min zalik. Ok, kenapa wujud fenomena yang bernama French Paradox ni? Hasil daripada kajian yang dijalankan itu, menunjukkan tabiat mereka yang suka minum sedikit wine merah setiap hari membantu meningkatkan tahap kesihatan mereka, kerana wine merah diperbuat daripada kulit anggur merah. Kulit anggur merah ini kaya dengan resveratrol. Resveratrol ini lah yang membantu menghalang penyakit kardiovaskular tersebut. Tapi kalau orang Islam tak kan nak minum wine merah pula kan??? So, haruslah cari alternatif lain. Dan jawapannya ada dalam vivix ni ^_^

Jom tengok apa kelebihan resveratrol ni...


1) Penyakit berkaitan jantung - Mengurangkan keradangan, menghalang berlakunya oksidasi kolesterol jahat iaitu LDL, menjadikan platelet susah melekat dan berkumpul antara satu sama lain, iaitu punca berlakunya saluran jantung tersumbat yang boleh membawa kepada masalah serangan jantung.

2) Kanser - menghalang pertumbuhan sel kanser dan meningkatkan proses kematian sel-sel kanser (apoptosis)

3) Alzheimer - Melindungi sel saraf daripada rosak dan sebarang pembentukan plak yang menyebabkan penyakit alzheimer

4) Diabetes - Membantu mencegah rintangan insulin, iaitu sistem badan menjadi kurang sensitif dengan penghasilan insulin. Semua  maklum insulin merupakan hormon yang mengurangkan kadar gula dalam darah, Kegagalan sistem tubuh menghasilkan insulin akan menyebabkan tanda-tanda menghidap penyakit kencing manis.

5) Meningkatkan kesihatan badan - Kajian yang dijalankan ke atas tikus menunjukkan tikus yang diberikan makanan berkalori tinggi bersama dengan resveratrol hidup lebih lama berbanding tikus yang diberikan makanan berkalori tinggi tanpa resveratrol. Ia juga dapat mengurangkan masalah obesiti.

6) Awet muda - Sifatnya yang antioksidan melindungi sel-sel dari rosak dan mengekalkan keremajaan sel.

Khasiat resveratrol dalam tumbuhan

Hasil kajian terhadap resveratrol inilah menghasilkan Vivix, gabungan 4 bahan utama yang kaya dengan resveratrol. 4 bahan utama dalam vivix ialah:-



1) Anggur muscadine - Satu-satunya anggur di dunia ini yang mempunyai 20 pasang kromosom, anggur lain hanya ada 19 pasang kromosom sahaja tau. Para saintis percaya, disebabkan 1 pasang yang lebih ini, ia dapat memberikan lebih kebaikan kepada kesihatan, mempunyai sistem immune yang lebih tinggi dan mempunyai kekuatan antioksidan yang lebih tinggi. Size sebiji anggur ini sama besar dengan size sebiji bola golf. Dalam sebiji anggur ini juga mempunyai asid ellagic yang tinggi iaitu sejenis phyto-nutrient yang tidak ada dalam anggur-anggur yang lain. Kelebihan ini menjadikan anggur ini mampu menghalang bahan-bahan kimia yang menyebabkan kanser, anti-virus dan juga anti-bakteria.

2) Purple carrot - Sumber vitamin A yang hebat. Kaya dengan kandungan anthocyanins iaitu bahan yang memberikan color merah, biru dan ungu pada tumbuhan.  Anthocyanins mempunyai kandungan antioksida yang sangat tinggi. Dalam setiap tumbuhan carrot juga mempunyai sejenis asid yang dinamakan asid chlorogenic, iaitu  asid yang bertanggungjawab mengurangkan risiko diabetes yang dikaitkan dengan pengambilan kopi.

3) Elderberry - Kelebihan utama elderberry ialah mampu merawat simptom-simptom selsema terutamanya influenza B. Tumbuhan berry mempunyai flavanoids, iaitu unsur yang kaya dengan antioksidan yang dapat membantu meningkatkan sistem immune, bagi melawan jangkitan bakteria dan virus. Elderberry juga kaya dengan anthocyanins, yang memberi kesan anti-radang. Kesan anti-radang ni penting untuk mengurangkan sakit-sakit pada otot dan sendi yang disebabkan oleh demam, selsema atau influenza. Elderberry juga kaya dengan vitamin A, B, C, asid amino, carotenoids, tannin dan rutin. Elderberry juga membantu mengurangkan masalah selsema, jangkitan yeast, asthma, batuk, sesak hidung dan dada dan diabetes. Ia juga membantu mengurangkan kandungan LDL iaitu kolesterol jahat yang menyebabkan berlakunya serangan jantung. Selain itu, ia juga mengurangkan stress, meningkatkan tahap penglihatan dan meningkatkan sistem penghadaman.

4) Polygonum cuspidatum - Juga dikenali sebagai Japanese knotweed. Ia merupakan sumber komersial resveratrol. Digunakan untuk formula anti-aging. Kandungan resveratrol dalamnya juga mampu membantu mengurangkan proses penuaan sel, mengurangkan kadar kolesterol, mengurangkan tekanan darah tinggi, meningkatkan athletic performance dan mengurangkan jumlah berat badan.

Khasiat yang terlalu banyak dalam sebotol vivix ini menjadikan ia amat penting untuk dimiliki oleh setiap orang bagi meningkatkan tahap kesihatan masing-masing dan mencegah penyakit-penyakit berbahaya daripada bermastautin dalam badan. Pengambilan sesudu teh vivix setiap hari selama 30 hari bersamaan dengan jumlah resveratrol yang ada dalam 3,000 gelas wine merah. Hebat kan khasiat vivix ni!!!



Jadi, marilah kita ramai-ramai dan sama-sama meningkatkan tahap kesihatan kita. Boleh bagi mak ayah minum ni sorang sebotol setiap bulan. Mudah-mudahan mereka makin sihat dan cergas supaya senang beramal ibadat.
Harga retail sebotol vivix ni hanyalah RM475.00

Tapi... anda boleh jimat lagi!!!!!

Promosi khas berakhir bulan October 2015 :-
- Beli 2 botol vivix dapat discount 5% selepas harga ahli sebabnya pembelian 2 botol vivix ni sudah melayakkan anda untuk mendapat free membership. Then dapat lagi free sebotol multivitamin tertua di dunia berharga RM88.75. Ada lagi, dapat cashback bonus bulan depan nanti.

Sangat menarik kan tawaran yang shaklee bagi!!! Jadi, dapatkan sekarang suplemen kesihatan terhebat ini!!!!

Untuk sebarang pembelian dan pertanyaan lanjut, anda boleh layari https://www.facebok.com/mutiarakasih atau hubungi 012-5379145 


Sekian dulu penerangan tentang vivix ^_^


Terima kasih kepada yang sudi membaca :-)






Saturday, August 22, 2015

My Love In Bangkok - Preparations

Assalamualaikum :-)

Selamat berehat-rehat di hari minggu uolls.. Mari rileks-rileks kan minda dan badan baca kesah sengal ini. Haha....

Ok, last entry janji nak cerita macam mana cabaran nak beli tiket konsert kan.. So, meh baca :-)
Hari yang ditunggu telah pun tiba. Dari malam tu lagi awal-awal dah pesan kat Rina, standby depan pc, jangan terlambat walau sesaat pun. Saingan ramai ni. Cewahhh.. dah rasa macam watak heroine movie confession of a shopaholic berebut nak beli designer's stuff pula kan.. haha. Gila yang amat. Makin dekat waktu tiket nak buka tu makin la berdebar jadinya. Mujur bangun awal-awal pagi dah siap mandi and breakfast bagai, basuh baju siap (mesin la basuhkan... kalau ada mesin boleh tolong sidaikan sekali lagi bagus.. hehe). Then lagi sejam sebelum tu dah tercongok depan pc, menunggu sambil online facebook, baca blog and main candy crush. Banyak nau benda aku buat kan. Almaklumlah.. menunggu sambil mengurangkan debaran di hati. Cehhh.. macam nak pi interview je.

Then.. masa yang telah dinantikan pun tiba. Sebelum tu web nak beli tiket tu awal-awal dah buka. Web dia www.allticketthailand.com. Mujur ada bahasa ongputeh juga uolls, kalau tak mahu tersembur biji mata aku ni nak google translate. Kahkahkah. Bak kata Rina, tengok tulisan Siam yang macam bunga kerawang tu terus pening jadinya. Hikhikhik.. Nasib ler Rina oi... Seriusly berdebar wey.. takut tak dapat tiket. Setiap saat mata tengok jam. Then tepat pukul 11 pagi Thailand terus refresh page. Tapi.. aikkk!!! awat tiket belum buka??? Tak kan salah tarikh kot or salah jam??? Tapi memang dah tanya pakcik G awal-awal kalau pukul 11 pagi Thailand, Malaysia pukul berapa? Pakcik G jawab pukul 12 tengah hari. So betul la. Ok, panic sekejap. Terus whatsapp Rina. Rina macam mana ni???? Tetiba Rina pula reply laptop dia buat hal, hang tak leh buka. Internet pula slow. Uwaaaaa........ memang meroyan wey!!!!!!!!!

Ok.. rileks-rileks kan diri tarik nafas then refresh page lagi. And jeng jeng jeng.. dua minit kemudia link untuk purchase tiket available. Sepantas Usain Bolt berlari laju jer jari jemari klik link tu. Aim kami seat paling depan. Bila dah masuk link untuk beli tiket terus klik kat zone yang nak beli. Tapi tak boleh klik pula. Katanya tiket sold out. Oh no!!!!!! Tak mungkin... tak kan kot.. Baru je buka! Minda dan hati tak dapat terima kenyataan ni. Walaupun memang selalu tiket konsert dalam masa 10minit dah sold out. Uwaaaaa.. memang meroyan la. Sambil dok try klik klik lagi zon yang nak tu sambil whatsapp Rina. Memang meroyan la dua-dua orang. Rina lagi meroyan sebab tak leh nak online. Then nampak kat sidebar ada tulis no of seats available, semuanya kosong. Oh tidak!!!!!! Tak mungkin..... ini semua mimpi. Kata sorang limit boleh beli 4 tiket jer....tak kan dah habis kot. Terus aku pi refresh setiap saat. 

Dalam 10 minit pastu Rina reply cakap dah boleh online. Ok, cun!!! sekarang tentera ada dua orang. Siapa dapat masuk dulu terus beli. Tapi masalahnya untuk 15minit pertama still tunjuk bilangan seat yang tinggal KOSONG..KOSONG.. Sangat kecewa kot!!! Tapi Rina memang kuat semangat, dia cakap refresh jer terus. Maybe web crash sekarang sebab semua nak beli kan. Ok, fine!! Swing never never give up!! Pulun sungguh untuk benda yang bukan-bukan ni kan. Hahaha.. Then lepas 20minit tetiba muncul seats available tapi bila klik nak beli kata sold out. Aishhhh ini sangat menghanginkan keadaan. Bikin daku panazzzz ni. Main-main pula dia. Tapi, masa ni dah 50% gembira dah sebab tahu memang web crash sebab high traffic. So, keep refreshing on and on and on. Muncul je seats available aku and Rina klik. Masa tu tak kesah dah seat mana yang ada janji dapat tiket. Tapi memang nak sangat yang duduk punya, tak laratlah nak berdiri 3 jam kat dalam tu oi...!!! 

35 minit kemudian, aku dapat dua seat. Tapi bukan sebelah menyebelah. Satu depan sekali, satu lagi row ke-3. Oklah.. tak kisahlah janji dapat kan. Bila dah isi semua info then bila time nak bayar dia jadi error.. ooooo lagi seteressss campur geram. Susah sungguh!!!!!!!!!!!! Then refresh lagi, buat lagi dari awal. Keluar error juga. Memang sakit hati sangat-sangat. Hampir nak give up dah tapi Rina memang kuat semangat gila, keep insist suruh try over and over again. Then lebih kurang 50 minit kemudian, dua-dua dapat seat. So aku and Rina sama-sama proceed jer beli. Siapa dapat bayar dulu kena cakap sebab nak stop. Nanti tak pasal-pasal terbeli dua kali walaupun nak jual balik tak der masalah tapi leceh ler.. Berdebar sungguh time ni, seminit kemudian Rina message cakap tengah tunggu security code dari bank, ok berdebar lagi. Masa ni aku stop dulu la time payment tu. Then seminit kemudian Rina message cakap dah dapat tiket. Masa ni macam tak percaya. Siap suruh Rina cek lagi, kompomkan betul-betul. Jangan syok sendiri sudah, memang menangis tak berlagu la. Rina cakap kompom.. memang kompom. Terus dia forward confirmation email tu. Wah!!!!!!!!!!!!!!! bunga api dalam hati woi... i can meet my love... Lee Donghae, wait for me!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hahaaa...gediksssssss sangat kan. Nak menangis pun ado.. huhuhu. Berbaloi mencuba selama hampir sejam. Jari dah kebas and sakit sebab asyik dok klik mouse tu jer.

Dapat email ni terus belasah nasi dua pinggan. Wakakaka

Bila dah settle semua fuhhh lega teramat. Rina dari pagi tak makan terus kenyang. Wakakaka.. baguslah!! Boleh turun sekilo tak agak-agak. Kehkehkeh. After dah dapat tiket konsert so next action carilah tiket plane and book hotel pula kan. Belek-belek kat trivago tengok air asia paling murah. So, book jer dari web Air Asia Go. Book hotel free flight ticket. Mula ingat nak naik MAS, so that sampai lebih kurang time Donghae sampai, adalah chance jumpa awal kan kat aiport tu. Ouchhh gedikss sangat. Tapi disebabkan trip ni bukanlah sesuatu yang dirancang, semuanya berlaku terkejut tergempaq.. so simpanlah hasrat bertemu di aiport tu. Money is my constraint. Huhu... I jumpa you kat konsert jer lah honey. Kehkehkeh. Kalau rajin i pegi skodeng kat hotel. Hahahaha.. Pulun sangat tau!!

Hotel pula dah tanya member opis. Kebetulan dalam 2 minggu sebelum tu dia pergi Bangkok. So, tinggal kat hotel tu jerlah. Nama hotel First House Hotel. Location betul-betul tengah-tengah bandar belakang Pratunam Market. So, kalau memang niat nak shopping, boleh shopping sampai lebam hokay. Rate hotel pun ok jer, semalam lebih kurang RM70.00. Murah ler kan untuk rate hotel tengah-tengah alam tu. Untuk ke tempat konsert di Siam Paragon pun, just 20minit jer jalan kaki. So memang sangat cun lah kan.

Dah settled... yahoo


Untuk itinerary pula, ha!!! masa ni lah sesi terjah menerjah blog-blog yang ada. Dan memanglah sangat tidak menghampakan. Blog-blog yang terlibat ialah.. cewah macam nak umum pemenang award pula. Kihkihikih... Ni senarai blog terlibat. 


So, kepada semua blogger-blogger yang hebat ini, thank you so much sebab sudi meluangkan masa mengabadikan segala suka dan duka korang travel dan segala petua bagai dalam blog untuk panduan setiap orang. Cewah!!! terharu tak?? Kehkehkeh. Tapi seriusly jasa kalian amat ku kenang.. Hehe. 

Ok, hal-hal booking membooking semua settle. Pastu terus message Chik Ah cakap nak pinjam camera. Sebab selalunya Super Show kalau compact camera or polaroid camera boleh jer bawa masuk. So ok lah kan. Tapi lagi 2 minggu nak pergi Chik Ah cakap abang ipar dia nak pinjam pula kamera tu. Alamak!!! What to do???? Huhu, camna nak abadikan gambar my boyfriend ni??? Try la cari juga kat kawan-kawan lain. Masalahnya zaman sekarang semua pakat pakai handphone je ambil gambar. Masalah aku pula, handphone ku tak lah secanggih ipong tu ha.. Huhu. Then tetiba nampak pula lazada iklan ada sale.. Huh???? Jeng..jeng.. jeng..!! Laju jer klik belek-belek kamera yang ada. Tapi time tu bajet yillek... tunggu gaji masuk camera yang dok berkenan tu pun dah sold out. Uwaaaaaa. Then pergi lah belek yang lain. And terjumpa camera fujiflm yang comel with higher spec tapi lower price. Wallawehh.. tak pikir panjang dah. Terus jer beli. Harga asal RM1,199.00 tapi lepas diskaun tinggal RM355.00. I sukaaaa!! Walaupun kamera ni spec lama tapi still boleh guna ambil gambar cantik-cantik ^_^ 

Maka nya, all preparation untuk ke Bangkok is done. Hati berdebar tak sabar nak pergi. Apply cuti pun lagi seminggu nak fly, mujur bos bagi. Hehe.. Kalau tak menanges la. Kahkahkah..

Ok, sampai sini dulu. Next entry sambung hari perlepasan. 

Thank you semua kepada yang sudi membaca :-)




Souvenirs Dari Europe Giveaway Contest

Assalamualaikum....

Selamat berweekend uolls..

Jom, sambil lepak-lepak join GA ni :-)

 Klik banner untuk join
Klik banner ni kalau nak join hokayyy

Alright... have fun everybody  $_$

Thursday, August 20, 2015

My Love In Bangkok - The Reason

Assalamualaikum...

Apa khabar semua?? Harap sihat lah yer :-)

Hati tengah excited berbunga riang untuk hapdate latest  travel ni. Kalau tengok tajuk entry mesti ada yang boleh teka kan? Kalau dah ada wording cintan cintun tu mestilah ada kena mengena ngan buah hati pengarang jantung... LEE DONGHAE.. Hahahaha. Gila tak??? Memang gila.

Semuanya bermula di sini.................

Meroyan tengok announcement ni..  T_T

Monday, August 17, 2015

CONGRATULATIONS SUPER JUNIOR & ELF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum....


Apa khabar semua!!! Hari ni sangat-sangat happy sebab satu berita yang best ni!! Of course tentang Super Junior and ELF....


Tuesday, July 28, 2015

What happened??? What happened?? What happened?? What's wrong??!!!

Assalamualaikum... selamat hari raya :-)

Baru 2 minggu raya kan.. so ada 2 minggu lagi untuk menambahkan berat badan. Hehe

Tapi kan ini bukan masalah sekarang, masalahnya kenapa aku tak leh nak buka page blog aku?? Kenapa??? kenapa?? why?? why??? what happened??? what's wrong???? Ohhhh.. seteressssss!!! Huhuhu.... T_T

Ada sesiapa yang tahu apa masalah yang sedang melanda blog ini?? Ada yang pernah face the same problem tak??? Help me please!!!!! Uhuk uhuk uhuk.....

Tuesday, July 7, 2015

Resepi Laksam Sedap

Assalamualaikum...
Dah masuk fasa terakhir bulan Ramadhan. Semoga keberkatan dan kemuliaan malam 1000 bulan itu menjadi milik kita. In Sya Allah.. Aminnn :-)

Tapi hari ni nak cita tentang resipi bermusim aku. Cewahhh macam terror nau masaknya. Hikhikhik. Walhal semua kaum kerabat and sahabat terhandal aku tau aku lah manusia paling tak gheti masak. Wakakaka... Almaklumlah, kat umah semua mak yang masak. Nak suruh aku tolong memang hampeh ler.. 10 kali mak panggil tak gerak lagi, last-last mak menyampah so buat sendiri.. Huhu. Now dah dok sendiri baru terhegeh-hegeh cari resipi sana sini sinun macam mana nak masak kan. Padan muka. Haha..

Ok, setiap kali bulan puasa mesti teringin sungguh nak makan laksam. Last year pun macam tu juga. So kiranya laksam ni resepi bermusim aku lah. Tahun lepas bulan puasa juga dah try buat sekali tapi time tu buat dengan my friend so kiranya ada pembantu lah. Ye lah beli makan tak puas, sedapnya belum tentu. Hehe.. Pandai mengomen kan. Ahakss.. 1st time buat last year, laksam tu susah nau nak buat, melekat-lekat kat tudung periuk and sangatlah buruk rupanya. Mujur sedap, so berbaloi la juga dok bersauna depan dapur tu kan.

Saturday, July 4, 2015

Kenapa Harus Kedekut ????

Assalamualaikum.. salam Nuzul Quran.

Blog aku dah jadi Olaf.. hahaha. Bila nak update tak de masa, bila ada masa encik M sangat cemburu dengan aku. Dipeluknya aku erat-erat.. so hasilnya, berjaya blog ini berhibernasi macam beruang kutub yang gebu gebas itu.. Hehe. Jadi, hari ni aku berjaya menumbuk, menghentak dan melenyek-lenyek encik M macam kentang lenyek. Yahooooo !!!! Sebabnya aku excited nak cita sikit tentang amalan memberi dan bersedekah. Kata orang putih what you give you get back. Bagi benda baik dapatlah benda baik, bagi benda jahat dapatlah benda jahat. What comes around goes around :-)

Friday, May 1, 2015

Serangan Tak Terduga....!!!!

Assalamualaikum....

Mesti ramai yang feeling high to the sky kan!! Al-maklumlah sebab cuti sampai 4 hari. So macam-macam aktiviti lah yang korang plan kan. Ada yang balik kampung, ada yang pergi bercuti, ada yang kawen, ada yang melekat atas katil nak qada tidur..Hahaha.. Ada ke yang macam ni???? Well, maybe ada kan.. sebab manusia ni kan macam-macam ragamnya. Walau apa pun yang korang buat, sentiasalah ingat pada Allah dan jangan lupa diri. Bak kata orang kalau bergumbira jangan sampai tak hengat dunia. Bahaya tu!! Kalau sampai tahap lupa dunia tu, mahu sedar-sedar dah 6 feet under.. Huhu.... Time ni tak der guna nak menyesal bagai dah.. No turning back babe!!! So, sendiri mau pikir and sendiri mau ingat hokey!!!! ^_^

Now.. nak bercerita sikit secara serius.. cewah!! serius konon. Takut tak??? takut tak?? Takut lah.. please!!! T_T

Friday, April 24, 2015

Obses Dengan Kecantikan Diri - Apa Hukum Dalam Islam ????

Assalamualaikum... Apa khabar semua?? Semoga sentiasa sihat dan ceria ^_^

Dah 24 April pun hari ini... cepat sungguh masa berlalu. Umur pun makin hari makin meningkat..uhuk uhuk uhuk. So, haruslah jaga penampilan dengan lebih mantap kan. Walaupun orang selalu kata age is just a number tapi hey!!! Kalau tak jaga, umur baru 25 tapi muka dah nampak macam 35 tahun. Apa kes???? Tak ke menganiaya and menzalimi diri sendiri kan....!!??? No no no.. harus jaga kecantikan yang Allah anugerahkan itu. Sambil itu wajib bersyukur dengan setiap apa yang Allah beri... ^_^

Last Saturday and Sunday, Alhamdulillah diri ini diberi peluang untuk menghadiri Konvensyen Fiqh Medik 2.0 - Wanita Dan Kesihatan, di Pusat Latihan DBKL. Wah!!!! Sangat-sangat menariksss dan berbaloi. Sangat banyak ilmu tentang perubatan dan Islam yang dibincangkan. Salah satu nya tentang pembedahan kosmetik dalam Islam yang disampaikan oleh Ustaz Dr. Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim. Dalam Islam, hukum pembedahan kosmetik bergantung kepada 3 keadaan iaitu rawatan, pencegahan dan ubahsuai. Disebabkan 3 benda ni, so setiap pembedahan yang kita nak buat tu boleh jadi wajib, harus dan haram. Maka, mai pakat-pakat baca penerangan tentang 3 keadaan ni :-)

Tuesday, April 14, 2015

#Misi12HariMencariCinta - Day 12 (29 September 2014)

Assalamualaikum...

Dah sampai hari terakhir misi daku itu. Hari ni harus pulang ke negara tercinta. Nak tak nak harus balik kan. Hewhew. Flight kitaorang dari Busan ke Kuala Lumpur pukul 10.35 pagi. So bangun pagi tak der lah rushing sangat kan. Barang pun dah kemas separuh, tinggal separuh lagi nak kemas. Ting tong ting tong dalam setengah jam siap kemas.. Konsep sumbat jer semua dalam luggage.. Haha. Eh, tak derlah teruk bebenor aku ni, susun lawa-lawa and kemas-kemas tau. Sedar-sedar time nak mengangkat, mak oi.. berat nau beg. Bila timbang tengok 21kg.. Hambek kau. Dahla hotel tak der lift, angkut la turun tangga. Mujur dok tingkat 1. Tapi Alhamdulillah masa dok terkial-kial heret anak gajah tu turun tangga, ada sorang uncle ongputih ni nak turun juga, so dia tolong angkat. Wah... gentleman gitew... thanks so much uncle ^_^
Settle check out, macam biasa singgah 7-E beli banana milk. Then singgah kedai roti Paris Baguette dalam Busan Station beli roti. Dah settle so harus ke stesen subway. Harus tahu yer station subway and station KTX berlainan yer. Stesen subway bertentangan stesen KTX. Jangan salah masuk.

Tuesday, April 7, 2015

#Misi12HariMencariCinta - Day 11 (28 September 2014)

Assalamualaikum...

Iollss punya misi dah masuk hari ke-11, means lagi sehari kena lah pulang ke pangkal jalan kan...huhuhu. Bak kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Tapi kalau dah hujan emas di negeri orang, hang duduk lah lama-lama kat negeri orang kumpul emas tu. Dah kaya raya, baru lah balik ke negeri sendiri. Kan... dah rezeki depan mata buat apa nak tolak??? Hahahaha.... Ok, let's go down memory lane jalan-jalan Korea hari ke-11.

Wednesday, April 1, 2015

Lee Donghae wait 4 me !!!!!

Assalamualaikum.... ^_^

Apa khabar semua??? GST Sihat ke??? hehe .... Saja nak habaq Sabtu 2 minggu lepas kelas bahasa Korea level 1A dah habis......So aku dah berjaya khatam dengan cemerlang. Yeayyyyy..!!! And dah dapat sijil pengiktirafan pun. Suka suka suka... So mak mertua, wait for me!! And of course my Donghae... Kahkahkah ^_^

Nahhh... nak tayang kat hangpa semua... Haha

Sunday, March 29, 2015

#Misi12HariMencariCinta - Day 10 (27 September 2014)

Assalamualaikum....

Ok... this entry mesti korang rasa sabarrrr jer lah coz sambungan jalan-jalan korea yang dah berzaman tu...ahakkssss. Sorry la, but still i need to up this entry and kena hapdate my mission mencari cinta tu kan.. Mana boleh tak der penyudahnya, kalau dah start haruslah ada akhirnya. And boleh la juga buat pengubat rindu aku kat korea.. Sobss sobss... apa kabar lah agaknya orang kampung mertua den kan...Hehehe. Ok, seperti biasa, kalau bercerita pasal Korea op kos akan ada unsur-unsur kegedikan and ke'ober'an di situ..Lagi pula sebab my klik Sue Yean sekarang ada kat sana, baru sampai kelmarin...Huhu...Jelus. Well.. hanya yang merasa nya ajer yang tahu. Ahaksss ^_^ 
Ok.. sebelum korang menyampah dengan kegedikan yang over ini.. mai la ghamai-ghamai pakat baca my journey di hari ke-10 masa kat Korea sana nun........!!!!!!!

Sunday, March 22, 2015

Kurangkan Tekanan Hidup Melalui Teknik 6 Balang

Assalamualaikum

It's Sunday... tapi esok Monday.. huhuhu.... Penyakit monday blues pun datang kembali :-(
Ok abaikan moday blues itu. Kalau kita set mind kita dengan benda-benda best dan positive so kompem yang datang pada kita semua benda baik dan positive kan.. So senyummmmmmmmmmmmmm ^_^.



Monday, March 9, 2015

Semoga Istiqomah... Aminnnn

Assalamualaikum...

Pejam celik pejam celik dah masuk hari ke 9 bulan March kan... cepatnya masa berlalu. So, my dearest bloggers.. azam tahun baru dah start buat ke?? Or masih di awan awangan...hehehe... That applies to me though. Kuikuikui... Azam sejak pandai berazam, konon nak kurangkan berat badan tapi makan makin bertambah... Alamak!!!!! Nafsu menang sungguh..huhu. Makanya, haruslah rajin-rajinkan diri kan. Jangan lupa amalan untuk bekalan ke akhirat mesti bertambah juga ok. Mati bila-bila masa ajer... tak lewat walau 0.00001 saat pun. Astaghfirullah al azim.

Sunday, March 8, 2015

Kerna Sakitnya Tuh Di Sini

Assalamualaikum.... ^_^

Selamat pagi ahad... tak pagi sangat dah la kan..hehe

Saja jer nak cerita kisah yang berlaku ari khamis lepas tentang my cik merah.... Last wednesday, lepas balik kerja malam tu pergi nutritionist class dekat home office shaklee kat sunway pinnacle nun.. Sangat best dengar pakar nutrisi sendiri yang bagi talk kan. Setiap bulan satu tajuk, free of charge je selama 1 jam setengah.

Sunday, March 1, 2015

Lemak oh lemak!!! Kenapa lemak lebih banyak pada bahagian perut dan peha???

Assalamualaikum...

Wah!!! Lama benar daku berhibernasi dari blogging kan...hewhew. Dah hampir frozen ini blog. Mana tak frozen, cuti chinese new year seminggu, masuk jer opis kerja yang deadline minggu ni juga sedang melambai-lambai. Akibatnya selagi tak pukul 9 malam tak leh keluar opis...Huhu... Apakan daya, demi mencari sesuap nasi. Dan bila dapat cuti panjang so balik kampung ler.. lagi lah dasyat daku berhibernasi sambil melipat gandakan pengeluaran lemak dengan jayanya. Hahahaha....

Monday, February 16, 2015

Awat bagi waktu malam!!!?????

Assalamualaikum...

Kenapa tajuk nyer begitu??? Ha...!!! Sebabnya kesah ni terjadi malam semalam. Masa tu tengah siap-siap nak tidur then tetiba tengok ada whatsapp masuk.. so bukalah baca. Tapi pas abes baca terus terasa seram sejuk satu badan..huhu. Nak tahu apa kesahnya???? Sila baca ni!!!

Thursday, February 12, 2015

Beliau Pergi Buat Selamanya

Assalamualaikum........

Sedang berehat-rehat tiba-tiba dikhabarkan satu berita yang meruntun jiwa dan meranapkan hati, namun takdir Allah tiada siapa yang dapat menolaknya. Kita semua adalah makhluk yang bukan bersifat kekal. Sampai masa pasti kembali semula kepada Pencipta. Setiap yang bernyawa pasti akan mati.

Innalillahi wainna ilaihi roji'un... kembalinya seorang tokoh ulama' yang hebat dengan ilmu-ilmunya dan indahya sifatnya. Pemergian yang menyentap sanubari setiap yang mengenalinya. Semoga rohnya sentiasa bersama para mukminin dalam syurga Allah. Semoga tenang dan damailah roh mu di sana. AL-FATIHAH.

Monday, February 9, 2015

#Misi12HariMencariCinta - Day 9 (26 September 2014)

Assalamualaikum...!!!! wajib jawab okay... bagus!!! baru dapat pahala... :-)

Ok, tanpa berlengah lagi jom santai-santai baca my journey in Korea on the 9th day. Sorry sesangat lambat nak hapdate... Maklumlah busy mengalahkan PM...hehe. Ok hari ni hari paling excited sebabnya kiter nak jalan-jalan cari boipren kiter...hehe.. (gedikssss kan???) Inilah highlight this journey.. asal usul punca journey ni dapat nama... Misi mencari Lee Donghae..hambek kau!!!! Confident tahap ultraman bunuh raksasa...huahuahua....

Thursday, February 5, 2015

Ada Apa Dengan Seringgit dan Seratus Ringgit ?????

Assalamualaikum....

Bertemu lagi kita!!! Cewah...fefeeling pengacara sat na!!! Di malam Jumaat yang penuh barakah ni, saya nak kongsi kisah yang saya dapat kat whatsapp group ni. Tapi diolah serba sedikit oleh saya bagi memenuhi citarasa sejagat...hehe... Mudah-mudahan kita semua lebih bertaqwa dan beriman dengan Allah swt :-)

Begini kisahnya...once upon a time, in a far far away country...haha!!Ok saja je nk bergurau sikit...kalau tak rasa nak gelak pun senyum lah sikit.. awet muda tau senyum ni. Ha!!! macam tu la...senyum sokmo, baru berseri wajah.. Ok ok, back to kisah seringgit dan seratus ringgit.





Wednesday, February 4, 2015

Giveaway Free Template By CreamyLittleDiary

 Click Banner Untuk Join
Click Banner Untuk Join

Hadiah utama :
1 blog bertuah akan mendapat Free Template dari CreamyLittleDiary+
 diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Saguhati:
10 blog bertuah akan diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Pemenang akan dipilih melalui:
random.org 

 Pemenang akan diumumkan pada :
 3 April 2015, Insha Allah :)

OK...jom jom ramai2 memeriahkan suasana... nak tag sapa yer??? Here's my mangsa..hehe.. jangan marah ok =)


Done...jom lah ramai ramai join. baru meriah ok ^_^

Terima kasih kepada yang sudi membaca :-)

Kenapa Jackie Chan Dianugerahkan Pangkat Datuk ?

Assalamualaikum..

Ramai yang tertanya-tanya kenapa Jackie Chan dianugerahkan pangkat Datuk??? Kenapa?? Kenapa??? Kenapa??? Why?? Why?? Sebegitu sekali pakat tak puas hati kan....hehe...


Ok..ok.. jom tengok apa jasa Jackie Chan ni kepada negara tercinta Malaysia kita... Baca dulu baru komen ok... sedar tak sedar sangat banyak jasa beliau kepada negara kita ni ^_^

Tuesday, February 3, 2015

Pasang Widget Top Commentators

Assalamualaikum...

Ini bukanlah tutorial tapi nak kabarkan jerrr..hehe.. Belum layak lagi daku nak bagi tutorial bab blog bagai ni sebab masih hingusan lagi...hihi

Mula-mula dok pikir juga nak pasang ke tak widget top commentators. Kalau pasang dapat apa??? Dapat apa lagi...dapat tahu siapa yang rajin komen lah.. Lagi mau tanya kan...hehe.. Tak derlah, cuma nak tahu kat mana excitement nye pasang menda alah tu.... Then bila tengok kat blog orang lain baru lah tahu mana excitement nya.. Rupa-rupanya menda alah tu buat kita lagi rajin nak blogwalking, menambahkan kenalan baru dan luaskan kuasamu...Ewahhh... ingat ni kempen nak jadi president blog ke apa nak luaskan kuasa bagai...!!!

#Misi12HariMencariCinta - Day 8 (25 September 2014)

Assalamualaikum...

Yeay dah hari ke-8. Laju sikit update wahai Norsalihah!!! Dah masuk bulan February 2015 pun.. hihu. Ok, hari ni pergi melawat istana-istana yang ada di tengah-tengah bandaraya Seoul ni. Kalau datang sini tak masuk istana-istana yang glamor ini tak sah la kan... so harus masuk. Harini keluar lambat sikit sebab istana buka pukul 10 pagi, so tak adalah rushing sangat. Dah hampir pukul 9 baru keluar hotel. Breakfast siap-siap.
Dari station Hoegi kena ambil line 1 ke station Jongno Sam Ga then transfer ke line 3 untuk ke station Gyeokbogung pula. Dah sampai keluar ikut exit 5. Exit ni dari arah pintu belakang Gyeongbokkgung Palace.

Kat station Gyeongbokkgung.. siapa lalu ikut gerbang ni maintain cun foreva..haha. Tapi ni replika jer. Yang betul dalam Chandeokkgung Palace

Sunday, February 1, 2015

Segmen Berkenalan by: Dr. Shikin

Assalamualaikum....

Klik banner to join =)


Cepat sungguh masa berlalu kan.. dah habis sebulan tahun 2015.
Ok, jom ramai-ramai join contest ni!!! Kita pakat-pakat tambah kenalan di tahun baru and sharing-sharing kita punya story =)

Syarat kena backlink banner ni ke owner blog and tag one blogger yang tak ada dalam bloglist owner blog..simple and easy kan!!!

So, i'm gonna tag...
+Sally Samsaiman
+Cik Ash
+cik karmila

ok.. done. Selamat bersegmen to all

Terima kasih sudi baca :-)

Skytrex Extreme Challenge

Assalamualaikum....

Kepada peminat-peminat outdoor sport ni, korang dah pernah try ke buat skytrex ni???? Kalau dah pernah best sangat kan?? Walaupun the next few days memang sakit satu badan..hehe. Ke aku sorang yang rasa sebab selalunya senaman atas katil jer... mehmehmeh *_*
Kepada yang belum buat sila lah buat. Berbaloi baloi baloi...serius tak rugi.


Last saturday, aku join Una and geng hospital dia main menda alah ni. Total yang join semua 15 orang. 14 perempuan and 1 kumbang... It was my first trial. Kami main dekat Bukit Cerakah, Shah Alam. Ada 3 peringkat semua skytrex ni.. Little adventures untuk beginners, Big Thrill (intermediate) and extreme challenge (advance). Walaupun aku tak pernah main before ni tapi terus join yang extreme... Dasyat kan ??? Huahuahua..Mula-mula takut juga sebab dok fikir boleh buat ke tak ni???Dahla senaman selalu atas katil..hehe. Tup tup terus nak join buat aktiviti lasak bagai ni, ambil extreme challenge pula tu. Ha!!! memang mencabar la kan.

Saturday, January 31, 2015

#Misi12HariMencariCinta - Day 7 (24 September 2014)


Assalamualaikum....

Lama sungguh nak hapdate next day kan???? Jenuh nak recall balik...hehe. Tapi don't worry, Korea punya pasal... lepas setahun pun segar dalam ingatan. Yer ke?? Hehe.. Ye lah sebab kalau bersembang dengan orang tak sebut yang lain dah, asyik sebut yang ni jer lah (kompem dalam hati ada yang menyampah)... Haha. Menyampah ke??? Ada aku kisah...Bak kata Che' Ta, "biaq pi la depa nak kata apa. Mulut orang bukan boleh tutup" hehehe.. Ok, enough membebel. Jom down memory lane hari ke-7 di Seoul.

Hari ni mau pergi mana???? Mana lagi... kalau 1st time datang Korea wajiblah ke sini. Ke mana?? Cer teka...cer teka!!! Betul!!!! Nami Island !!!!!!!!! Gambar kat atas tu dah bagitahu kan...^_^ 
Tempat yang bertanggungjawab memperkenalkan keindahan, kecantikan, keanggunan , kebeautifullan Korea kepada dunia.. Pendek kata semua yang lawa-lawa lah.. Setuju tak??? Mestilah setuju kan. Kalau tak takderlah korang dok nganga depan tv time-time maghrib tu tengok winter sonata...krikk krikkk.

Wednesday, January 28, 2015

Give Away Pertama Blog Cinta Itu Indah

 Give Away Pertama Blog Cinta Itu Indah
Klik banner untuk join
Hadia GA ni sangat cantik!!!!!
Jomlah ramai-ramai joinnnnnnnnnnnnnnn =)

Tuesday, January 27, 2015

Petua-petua Mudah Untuk Diamalkan =)

Assalamualaikum semua..... harapnya memasing sihat la yer..
Pejam celik pejam celik dah nak habis sebulan dalam tahun 2015 ni. Cepa sungguh masa berlalu... Semoga kita semua tak mensia-siakan masa yang ada.

Ok, nk share petua-petua mudah yang boleh diamalkan... Actually ni adalah forwarded message kat whatsapp..hehe... Tak delah tua benauuu aku nak create petua ni ha!!! wink wink *_*
Tanpa berlengah lagi, jom tengok apakah petua-petua itu..!!

==> Semut benci timun, letakkan kulit timun berdekatan dengan lubang atau sarang semut atau di mana terdapat banyak semut (aku pun belum try petua ni, ada orang bagi petua baca doa Nabi Sulaiman tapi lupa ada doa dia...huhu).

Sunday, January 25, 2015

Kebaikan mengamalkan SEKS setiap hari...!!!!!

Assalamualaikum....

Mesti pakat terkejut tengok tajuk ni kan. Masing-masing mesti berfikir "biar betul budak ni!!! Berani tulis benda-benda macam ni!!!" or ada yang laju jer klik nak baca tentang apa yang bestnya....Hehehe...
Ha!!! tak payah nak pura-pura naif la sebab aku pun mula-mula terkejut tengok tajuk ni kat blog www.mariafirdz.com tapi tangan tu gatal juga nak klik baca kan... wink wink ^_^

So... apa kebaikan mengamalkan SEKS setiap hari???? Nak tahu?? Nak tahu?? Nak tahu??? Hahaha.. rasa nak pelempang tak?? Hehe... Ok... kebaikannya adalah seperti berikut....

Jalan-Jalan Cari Makan Part 3

Assalamualaikum....

Hari terakhir jalan-jalan cari makan.. or maybe actually more to A'tiah's wishlist..hehe... Sebab sebagai tetamu yang diraikan, A'tiah is the priority di sini, nak pergi mana, nak buat apa, nak makan apa??? Ha.. begitulah ceriteranya. So, today's wishlist nak makan western food. Masalahnya aku ni bukan lah rajin sangat jalan-jalan cari makan kat KL ni. So, memang tak tahu lah mana tempat yang ada western food yang sedap. Makanya... mulalah search segala jenis blog makanan yang ada. Tapi kebanyakan buka waktu malam. Then A'tiah kata dia ada tengok iklan tentang kedai makanan western nama Wadi Hana. Ok... jom check Wadi Hana. Tanya pakcik G. Location kat Bangi, ok tak jauh. Tapi ada Wadi Hana Steakhouse and Wadi Hana Kitchen. Kalau nak yang full western kena pergi Wadi Hana Steakhouse lah sebab Wadi Hana Kitchen serve macam-macam jenis makanan. Ada makanan Arab, makanan Jepun, makanan western juga tapi tak banyak macam Wadi Hana Steakhouse. And today also is the last day A'tiah in KL..sobsss sobssss. Dah nak balik...huhu.. Berjimba-jimba bersama bestfriends memang tak puas kan.

Saturday, January 24, 2015

Jalan-jalan Cari Makan Part 2

Assalamualaikum...

Sambungan entry semalam.. memang makan sungguh la kami ni..hehe

Semangat bangun awal-awal pagi ni, kalah time nak pi kerja. Tapi bagi housemate yang nak pergi kerja mandi dulu lah, kang ada pula kena sinaran laser ultraman..hehe.. sibuk orang nak pergi kerja!!!

Ok, semalam dah bincang kononya nak masuk Singapore. Saja tak dak arah. Tapi bila bangun pagi ni Una and A'tiah cakap tak payahla.. Penat nanti sebab nak balik hari kan. Lagi pula Una kata macam ada memo baru kaki dan tangan gomen kalau nak ke oversea wajib apply dulu, kalau tak pakcik kastam tahan.. Huhu... Baiklah best friends.. tak jadi ke Singapore. So destinasi terkejut tergempaq ialah Melaka. Elok sangatlah tu sebab aku sendiri pun tak pernah jalan-jalan kat Melaka..hehe...

Thursday, January 22, 2015

Jalan-jalan Cari Makan Part 1

Assalamualaikum....

Ini kisah masa cuti new year hari tu. Cuti ni merupakan cuti-cuti untuk jalan-jalan cari oppa makan (deng!!! azam carried forward setiap tahun nak kurangkan berat badan...huahuahua!!!). Memang sengaja ambil cuti hari Jumaat sebab nak cuti panjang. Plan asal nak ke Bukit Tinggi, Pahang. Konon nak jalan-jalan kat sana sambil ber photo shoot lah.. Ala-ala kat oversea (jelus tengok my kakak pergi travel ka Europe)... T_T. Ok, insya allah one day akan sampai juga ke Europe. And sepatutnya juga jalan-jalan cari makan makan ni plan untuk 4 orang, aku, chik ah, una and a'tiah tapi at the end chik ah tak dapat join atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.. Maka tinggal kami bertiga jerlah...huhu

Pagi new year Atiah sampai dari Kedah, naik bus turun kat Terminal Bersepadu Selatan. Mujur sekarang dah senang sebab bus dari utara pun dah masuk TBS ni. Kalau tak either kena naik/turun kat Jalan Duta or Pudu Sentral. Lepas ambil A'tiah, singgah kedai mamak beli roti canai and roti telur. Balik rumah breakfast sambil tunggu Una sampai dari Shah Alam (macam jauh benar kan..hihi). Pukul 2.00 baru Una sampai (tidur dulu ler tunggu)..Then, tengah hari lokasi pertama jalan-jalan cari makan ialah kedai ayam goreng Kyochon kat One Utama.. Dah lama nak ke sana tapi belum berkesempatan. Una and aku sebagai peminat Suju haruslah ke sana kan. T_T
Tapi sekarang dutanya Lee Minho... no more suju. So penuh dengan gambar Lee Minho jerlah. sobsss sobsss =(

Wednesday, January 21, 2015

Selamat Pengantin Baru Aten :-)

Assalamualaikum semua...
안녕하세요 cewahhh....mentang-mentang dah belajar bahasa korea bolehla eksyen dengan korang kan...haha.

Well, entry ni actually dah lapuk pun tapi baru nak up.. Kenduri dah selamat selesai dengan jayanya 28 December ari tu, tapi oklah belum sampai sebulan kan..hehe.

Aten ni actually my ex-colleague. Majlis dia diadakan kat dewan Risda, Jalan Ampang. Mulanya ingatkan kat Ampang yang menghala ke Gombak tu, rupa-rupanya Ampang KL, dekat dengan Ampang Park tu. Selamat lah dari meredah jem MRR2. So, pukul 10.30 dah keluar ke rumah Kak Nurul kat Cheras sebab plan nak pergi sama-sama. Yang bestnya hadiah belum beli lagi...hewhew. So pagi tu lah baru tergedik-gedik nak p cari. Nasib baik rumah Kak Nurul dekat dengan Aeon Big Cheras, so apa lagi... masuk situ lah jawabnya. Mujur dah plan nak beli apa, so terus jerlah pergi ke seksyen yang spatutnya ka. Beli apa??? Beli periuk yang ada penutup kaca tu and frying pan satu. Pastu beli paper beg yang besar terus sumbat jer dua benda tu dalam tu. Tak payah balut, senang...haha.. Tak senonoh kau!!! Pastu beli kad satu untuk wishing wishing. Tapi lupa nak beli selotape nak lekat kad tu, sudahnya idea bernas Kak Nurul, kami guna safety pin lekat kad tu kat paper beg tu.. Haha.. memang superb la. Tak tau la apa orang kata bila diaorang tengok hadiah kitaorang tu, nampak sangat last minute nye kan...lol

Sunday, January 18, 2015

Apabila cik Merah berasap

Assalamualaikum..

Ha... cerita tentang cik Merah lagi... last 2 weeks rabu petang masa balik kerja kesahnya. Hari tu konon nak sampai rumah awal la, so malas nak stay lama-lama kat opis nun. Maka tepat jam 6.00 petang dah belah. Tapi hari tu hujan, walaupun renyai-renyai tapi faham-faham jelah KL ni kan.. dia punya jem alahai....... jalan kaki pun dah boleh sampai..huhu... Macam biasa, sambil driving layan lagu-lagu kat radio. Tetiba nampak asap dari depan bonet kereta. Tak delah tebal sangat, nipis je asap tu ala-ala macam asap ubat nyamuk. Mula-mula buat tak kesah sebab ingat asap ekzos motor kat depan tu. Tapi  lepas motor tu jalan asap ada lagi. Ok... dah mula panik. Tapi still think positive, mungkin sebab hujan kot, cuaca sejuk so sebab tu berasap sebab enjin kereta kan panas, lagi pula sebab tengok kat panel dashboard tak ada apa-apa warning sign pun yang menunjukkan tanda-tanda temperature naik. Ha!!! very the confident uolss. Tapi dalam dok tried to be optimist, dalam hati dah mula takut. Huhu... macam mana kalau tetiba kereta terbakar, apa akan jadi pada aku?? Macam mana kalau tak sempat keluar, macam mana kalau tetiba kereta meletup???? Nauzubillah... macam-macam fikir time tu. Tak boleh jadi ni, mesti berhenti check and make sure apa yang berlaku. Nasib baik kat depan tu ada stesen minyak, so bolehlah berhenti kat situ. Tapi, memang dugaan betul la..... Walaupun jarak nak sampai stesen tu adalah dalam 20m kot tapi sebab jem tak bergerak, dekat 15minit baru nak sampai.... Huhu. Dahla time-time tu lah rasa nak ke toilet.

Thursday, January 15, 2015

Belajar Hangeul....

Assalamualaikum semua.. :-)

Kiter dah register belajar bahasa Korea..... Hehe. Belajar bahasa korea atau dalam bahasa korea nya hangeul... Ni salah satu azam sejak gila tengok drama Korea...hehe.. Rugilah kan kalau dok nganga tengok drama Korea tapi sepatah habuk pun tak paham... Balik-balik yang ko terror cakap sarangheyo jerlah Norsalihah oi.. so, now dah alang-alang dapat peluang, maka pergilah belajar kan...Tapi yang ni class untuk level 1A. Kiranya kelas yang paling basic la. Belajar ABC dia dulu. Macam budak baru masuk tadika  gitew..

Macam mana boleh register?? Ha... actually dari dulu lagi nak register tapi survey separuh jalan, terhenti. Kat KTO menara Hup Seng ada buat free jer tapi weekdays, memang tak dapatlah kan... Then, tiba-tiba masa bulan December ari tu, my colleague cakap kat Groupon ada jual untuk belajar bahasa Korea. Apa lagi, tergedik-gediklah nak beli..hewhew.. So, my klik and I pun beli lah.. Untung tau beli kat Groupon ni sebab harga dia saaaaaangatlah murah...hihi.. 3 bulan kelas, setiap minggu 1 1/2 jam belajar harga RM155.00. Harga asal RM500.00. Untungkan ??!! Lagi pula sebab kelas tu kat area shoplot sebelah Sunway Pyramid tu, dekat dengan rumah, so haruslah register kan..!!

Sunday, January 11, 2015

#Misi12HariMencariCinta - Day 6 (23 September 2014)

Assalamualaikum...

Ok... lama sungguh ambil masa nak update new day kan...huhu..
Misi diteruskan untuk hari yang ke-6.

Oh..before tu, masa sampai jer hotel sesudah pulang dari Jeonju tengok ada nota cinta terlekat kat pintu bilik. Salam sayang dari manager hotel minta langsaikan balance duit sewa...hahahaha.. mujur barang-barang tak kena letak luar bilik. Kalau tak pakat menari lagu sorry sorry Super Junior la kat manager hotel...heheehe.. So esoknya awal-awal pagi before keluar pergilah settlekan duit sewa dulu kan :-)

Ok, hari ke-6 penjelajahan Korea bermula seawal jam 8.15 pagi. Berebut-rebut dengan penduduk Korea menaiki subway menuju ke destinasi masing-masing.. Cewah.. skema betul ayat. Keluar awal-awal pagi di hari kerja bolehlah tengok macam mana betapa lajunya mereka berjalan untuk kejar jadual train. Actually bukan jalan dah, berlari-lari dah ala-ala macam sa'ie tu... Ha!!! Cegitu lah lebih kurang.

Plan kami hari ni menuju ke Korea Folk Village yang terletak di Suwon. Ala.. tempat ada rumah-rumah traditional yang banyak-banyak tu, yang selalu jer shooting drama-drama zaman dolu kala buat kat sini. Running Man punya episode pun ada juga kat sini... Dah ingat ke?? Kalau belum sat lagi kita pakat tengok gambaq na!!! Ok, journey starts macam biasa, bermula dari stesen Hoegi ambil train line 1 (Cheonan Line) ke arah Sinchong terus ke stesen Suwon. Lama uolls nak sampai stesen Suwon ni, kena lalu 32 stations..ambil masa lebih kurang 82minit. Ha!!! Lama kan.. memang tidur la dalam train ni. Dah sampai stesen Suwon, turun keluar kat exit 5 pergi terus ke arah tourist info center. Dari Suwon Station ni ada shuttle bus ke korea folk village, time dia 10.30 pagi, 12.30 tengah hari dan 2.30 petang. Plan memang nak ambil shuttle bus pukul 10.30 pagi sebab nak jimat kos tapi apakan daya, kita merancang Allah yang menentukan segalanya. Redho... kami sampai pukul 10.40 pagi, terlewat 10 minit. Tapi pergi jugalah kat tourist info centre tu sebab nak tanya nak naik bus no berapa nak ke sana. Sorry terlupa apa no bus..hehehe... So kenalah juga bayar tambang 1,050 won..huhuhu... Bus memang berhenti dalam kawasan korea folk village tapi tak adalah betul-betul depan pintu masuk. Bus berhenti lebih kurang jarak 200m dari pintu masuk, so jalan lah ke sana. Macam biasa, before masuk kena beli tiket dulu. Harga tiket 15,000 won tapi sebab ada discount coupon dapat 10,000won. Yeay!!!! Dah jimat 5,000 won... boleh makan besar..hehehe.... Oh, satu benda penting untuk umat Islam, kat sini ada surau tau !!! Masa beli tiket tu korang boleh tanya orang yang jaga kat kaunter tu kat mana area surau. Nanti dia bagitau ok.

Ni pintu masuk dia... sebelah kanan kaunter tiket

Wednesday, January 7, 2015

Segmen: Pencarian New Bloglist Cikgu Farha Jan-Feb

 Segmen: Pencarian New Bloglist Cikgu Farha Jan-Feb

Ok... jom tambah ramai kenalan di tahun 2015 :-)
Sapa nak join..klik jer banner kt atas tu...

Selamat bersegmen....

Terima kasih kepada yang sudi membaca :-)